Home tour: the timeless style of an apartment renovation in Brussels

When I first visited the apartment I was struck by its elegance and ample space. You could tell that the spaces were designed to be abundant: two large living rooms connected by an elegant entrance hall and a second large distributing space, along with three decent-sized bedrooms, an office and two bathrooms. The only exception was the kitchen, which was tiny and looked more like a utility room than a place to cook and gather.

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio

The apartment was potentially beautiful, but it had been neglected by the previous owners and felt old and outdated.

When I met my clients they said they wanted it to have a timeless style: not too modern, nor too traditional. A style that would stand the test of time and fit their own living style perfectly.
We first started working on the layout of the apartment and found a clever solution to increase the size of the kitchen by reducing the size of one of the bathrooms (which was too long anyway).

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio


Once the new layout was agreed, the full renovation started and everything was redone:
new technical installations, new plasters, new floors – we added a herringbone parquet replacing the old carpet and new tiles in bathrooms and kitchen- sanding the existing wooden floors, repainting, and renovating the two bathrooms and toilet, creating a completely different kitchen, and some made-to-measure furniture.

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio

My clients had some beautiful family furniture so we looked at the colours and lights that would enhance them. This is where we suggested some very contemporary lights that I found would fit perfectly. The lights were all black, and black became then the “fil rouge” or “fil noir” for a lot of new elements: the handles, the wardrobe knobs, the door stoppers, as well as some furniture (the kitchen stools).

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio


The colours chosen for the walls were all neutrals, with some darker ones used in the darker places.
For example the entrance hall, which had no natural light, was painted in the darkest of the colours to add a more dramatic touch. The doors were painted in the same colour so that they would disappear, and the white moulding was reduced in size to make the room appear higher.

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio

The cloakroom was closed off, and the toilet became a feature space by using a dark marble everywhere.

The apartment had a lot of built-in wardrobes and storage. They were made of good, solid wood so we decided to keep them, repainting them and changing the handles. As a result, they took on a new-classic flair and don’t look outdated any more.

I designed a new cabinet with a bookcase for the office using the same black and white elements.

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio

In the kitchen, my client chose a linear, contemporary white kitchen. The worktop, in warm-beige quartz, added a classic touch and the black appliances and lights a contemporary one. Not only is this space much bigger and comfortable, it also blends in perfectly with the overall style.

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio


For the bathrooms we chose neutral tiles and contemporary-but-classic furniture
, creating a practical, elegant and relaxing space.

After renovation by Standing Renovation, Francesca Puccio

I hope you enjoyed the tour. Click here if you want to see more pictures of this project.

If you have a full renovation project coming up have a look at the Outstanding Renovation service, where we can guide you through the whole process, from design to project management.

Share